Blog Archive

Roforum.net - Locul unde gasesti ajutor

joi, 20 februarie 2014

De ce a cumparat Facebook aplicatia whatsapp

by Unknown  |  in Tehnologie at  16:46

Zilele acesta Facebook a cumparat aplicati whatsapp pentru numai 16 miliarde de dolari. 4 miliarde bani in mana, 12 miliarde in actiuni. La aceasta suma se mai adauga inca 3 miliarde actiuni pentru echipa whatsapp.

O afacere buna pentru whatsapp cat si pentru facebook la prima vedere. 

Whatsapp are peste 450 milioane de utilizatori si conform unor statistici numarul acestora creste undeva la 1 milion pe zi.

In 2011 Facebook a cumparat o companie de mesajerie mobila
Beluga pentru suma de 600 milioane de dolari.  O afacere buna pentru beluga cat si pentru facebook.

In 2012 facebook cumpara aplicatia Instagram, pentru suma de 1 miliard de dolari. La fel o afacere buna pentru ambele parti.

Facebook, cumpara absolut tot ce i-ar putea pune in pericol afacerea, nisa, utilizatorii. Beluga a disparut la scurt timp dupa cumparare, aceasta fiind integrata in sistemul de mesajere de pe facebook.

Instagram la fel a fost cumparata pentru ca pune in pericol unicul sistem care face facebook-ul popular .  Share photo, adica postarea si distribuirea de poze.  Cum Instagram a prins foarte repede la oamenii fiind si foarte usor de folosit, facebook s-a simtit amenintata. Asa ca a cumparat aplicatia plus o restrictie la developer sa nu mai realieze o aplicatie la fel.

Conform declaratiilor whatsapp va ramane independenta de sistemul facebook de mesagerie. Cel putin pentru moment cred ca asa va fi. 

La concurenta care este pe acest segment, este si normal ca facebook sa vrea sa se impuna. Chinezii au facut o aplicatie ca whatsapp care are deaja cateva sute de milioane de utilizatori. Din ce am vazut e chiar mai cool decat whatsapp.

Pe langa toate acestea facebook, a realizat aceasta achizitie la un pret asa de mare, pentru a arata investitorilor care nu erau convinsi, ca inca este tare si are bani. 

Vrea sa posteasca lume ala fel cum a acut-o cand s-a listat la bursa. Desi s-a dovedit ca a influentat cu ajutorul unro banci si fonduri de investitii, valoarea actiunilor, aceasta nu a fost pedepsita.

Singurii care au castigat au fost din banci si fondurile de investitii mari. Omul de rand doar a pierdut. Cred ca a fost ce mai mare tun pe fata dat de o companie americana.

Din ce observ eu e ca Facebook, Apple si alte companii, incearca din rasputeri sa copie google la orice aproabe. 
Umbla un zvon anul trecut ca facebook, apple si microsoft au facut un pact secrete pentru  a se lupta cu google.

Facebook este pe duca si daca nu face o schimbare majora in maxim 5 ani va disparea.

0 comentarii:

Proudly Powered by Blogger.